Gyakori kérdések

Kérhetek-e üveges beltéri ajtót?

Legtöbb beltéri ajtómintánk elérhető üveges változatban is. Üvegezett ajtók esetében már választhatóak az edzett üveggel osztott ajtólapok, és a teljes egészében edzett üveg ajtólapok is.  

Mi van akkor, ha az én ajtóm nagyobb, mint 100 x 200 cm?

Nyugalom! Ezt is meg tudjuk oldani, igaz, némi felár ellenében.  

Ki építse be a beltéri ajtót?

Beltéri ajtóinkat akár Ön is beépítheti, de amennyiben nem járatos a témában, javasoljuk, hogy az ajtókat szakember építse be. Lehetőség szerint már a megrendelésre kerülő belső ajtó méretezését is bízza rá, így az esetleges rossz mérésből eredő ajtóméret problémáknak felelőssége nem Önt, mint megrendelőt terheli.  

Egyedi méretben tudok beltéri nyílászárót rendelni?

Természetesen. Semmi akadálya az egyedi méretű beltéri ajtó gyártásának. Ez alól csak a fóliás és a dekorfóliás belső ajtóink képeznek kivételt.  

Mennyi a nem szabvány méretű beltéri ajtó felára?

Jó hírem van, nyissunk pezsgőt. Fóliás és dekorfóliás belső ajtóinkon kívül mindegyik típus felár nélkül készíthető egyedi méretben, akár 100 x 210 cm méretig, és 15 cm falvastagságig.  

Megosztás

A belső ajtó, mint a kommunikáció eszköze

 

A belső ajtó, mint a kommunikáció eszköze

Amikor a diákok középiskolások lesznek, magyar nyelvből előbb-utóbb feldolgozzák a kommunikáció témakörét. Megtanulják a kommunikációs folyamat ábráját, annak tényezőit és funkcióit. A funkciók között megtalálhatjuk a kapcsolatteremtő, kapcsolatfenntartó, kapcsolatlezáró funkciót, valamint az esztétikai funkciót. De vajon hogyan lehet a belső ajtó részese a kommunikációs folyamatnak?

Állítsuk párhuzamba ezt a két teljesen különálló dolgot! Először is, a kommunikáció lényege valamilyen információ, üzenet közvetítése a címzett felé. Egy-egy nyílászáró már kivitelezésében, kinézetében elárulja, milyen ember a gazdája. Lehet egyszerű, fehér kivitel, vagy akár egy merész, rikító színű, üveg- és krómcsík berakással. Mindenki a saját személyiségének megfelelőt fog választani, és ez már árulkodni fog a tulajdonosról, annak esztétikai érzékéről.

S hogy a belső ajtó milyen kapcsolatteremtő tulajdonságokkal rendelkezik? Talán a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Hiszen ha valahová megyünk, általában először bekopogunk, így jelezzük jöttünket. Aztán, ha kinyitják előttünk, már készen is állunk a kapcsolatteremtésre a túloldalon álló személlyel. Ha leülünk tárgyalni, akkor bezárjuk, így éppen kapcsolatfenntartó szerepét tölti be, hiszen ezzel jelezzük a kívülállók számára, hogy elfoglaltak vagyunk, nem érünk rá mással foglalkozni.

A belső ajtó kapcsolatlezáró szerepe többféle is lehet. Amennyiben egy megbeszélésről elégedetten, nyugodtan jövünk ki, akkor halkan és csendben zárjuk be magunk mögött, míg egy indulatosabb megbeszélés, veszekedés után határozottabb módon teszünk pontot a vita végére, melyet az egész folyosó hallhat.

A beltéri ajtó számos, ellenben kevésbé hangoztatott előnyeinek egyike, hogy átengedi a hangot, így az esetleges kirekesztett személy saját irodalmi szókincsét és nyelvtani, szónoki képességeit előtérbe helyezve elérheti, hogy a mennyország kapuja ismét nyitva álljon előtte.

A fentiekből megállapíthatjuk, hogy a nyílászárókat nyelvészeti szempontból is meg lehet vizsgálni, még ha kicsit furcsa is a két dolog közti párhuzam. Bízzunk benne, hogy életünk során több nyitott kaput fogunk döngetni, mint ahány falba ütközünk. Mi biztosan tárt ajtókkal fogadjuk, ha nyílászárót szeretne vásárolni ottthonába!

vissza