Gyakori kérdések

Hogy állapítjuk meg egy ajtó nyitásirányát?

A beltéri nyílászárók nyitásirányát úgy állapítjuk meg, hogy szembe állunk az ajtóval olyan módon, hogy az ajtó felénk nyíljon. Ha ebben az esetben a pántok jobb oldalon, illetve a kilincs bal oldalon helyezkedik el, akkor jobbos nyitásirányról beszélünk. Ha a pántok bal oldalon, a kilincs pedig jobb oldalon található ajtónkon, akkor azt balos ajtónak nevezzük.  

Mi van akkor, ha az én ajtóm nagyobb, mint 100 x 200 cm?

Nyugalom! Ezt is meg tudjuk oldani, igaz, némi felár ellenében.  

Kérhetek-e üveges beltéri ajtót?

Legtöbb beltéri ajtómintánk elérhető üveges változatban is. Üvegezett ajtók esetében már választhatóak az edzett üveggel osztott ajtólapok, és a teljes egészében edzett üveg ajtólapok is.  

Egyedi méretben tudok beltéri nyílászárót rendelni?

Természetesen. Semmi akadálya az egyedi méretű beltéri ajtó gyártásának. Ez alól csak a fóliás és a dekorfóliás belső ajtóink képeznek kivételt.  

Ki építse be a beltéri ajtót?

Beltéri ajtóinkat akár Ön is beépítheti, de amennyiben nem járatos a témában, javasoljuk, hogy az ajtókat szakember építse be. Lehetőség szerint már a megrendelésre kerülő belső ajtó méretezését is bízza rá, így az esetleges rossz mérésből eredő ajtóméret problémáknak felelőssége nem Önt, mint megrendelőt terheli.  

Megosztás

A modern beltéri ajtó: az MDF ajtó

 

A modern beltéri ajtó: az MDF ajtó

Sokan nem hinnék, mennyire változatos anyagokból készülhetnek beltéri ajtóink. Manapság már nem csak fát vagy műanyagot, esetleg gyenge faforgácsot tartalmazhatnak ajtajaink, hanem megjelentek újabb anyagok is, mint például a 80-as években virágzásnak induló MDF. Az MDF ajtó ma már az egyik legelterjedtebb beltéri nyílászárónak számít.

Az MDF a “Medium-density fibreboard” rövidítése. Magyarul ez annyit tesz: Közepes sűrűségű farostlemez. Ez az elnevezés ne tévesszen meg azonban senkit, nem hiába különböztetjük meg az egyszerű faforgácslapoktól! Ez az anyag sokkal strapabíróbb és keményebb, hála annak, hogy a faőrleményt műgyantával keverik, így nagysűrűségű, minőségi lapokat kapunk. Ezeket laminálják, vagy festhetik is fánál kedvezőbb árú, mégis rendkívül tartós termékeket állítva elő.

Az MDF ajtó nem vetemedik el, védve van párától, és nyugodtan fel is lehet mosni mellette. Sokáig azért ne hagyjuk vízben állni, különben felpúposodhat. Az anyag könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően felszínét bármilyen mintázattal lehet díszíteni. Kérhetjük festve, krómcsíkokkal, üveggel vagy faberakással feldobva. Lehetnek intarziásak, vagy tartalmazhatnak edzett üveget is.

Különféle fajtákat különböztetünk meg minőség és anyaghasználat tekintetében. Felületük szerint megkülönböztetünk dekor, cpl, festett, vákuumfóliás és furnér felületeket. A legelterjedtebbek a festett felülettel rendelkező darabok. A festett, a cpl, a vákuumfóliás testreszabhatóságban több lehetőséget is rejt.

Nem szoktunk belegondolni, mennyire fontos bútordarabokkal játszunk nap mint nap ajtajaink képében. Addig-addig nyitogatjuk őket, míg egyik nap vendégsében járva, vagy költözéskor a választékot megszemlélve észre nem vesszük, hogy mennyire meghatározhatják otthonunk környezetét. Épp ezért érdemes olyat választanunk, ami nem csak szemünknek tetszik, de az idő próbáját is kiállja. Az MDF ajtó mindenféleképpen remek választás legtöbbünknek.

vissza